Hírek

80. évében megszépült az Iparos Székház

2019.11.08.

 A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület közössége a Szent Imre utcai székházát 80 év után visszakapta, és 2019 szeptember 20-án újból megnyitották a felújított székházukat...

 80. évében megszépült az Iparos Székház


A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület közössége a Szent Imre utcai székházát 80 év után visszakapta, és 2019 szeptember 20-án újból megnyitották a felújított székházukat.


Ahogy az elődök összefogással építették meg, s adták át 1939 júniusában, most is közös erővel szépítették meg a mosonmagyaróvári és környékbeli iparosok a nemrég visszakapott székházukat a Szent Imre utcában. A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület e célra téglajegyeket értékesít az ötezer forintostól az egymillió forintos címletekig. 

Az ipartestület 1937-ben kérte fel Fa Sándor országos hírű műépítészt az új székház tervezésére, amelyet a helyi iparosok összefogva emeltek fel, s adtak át 1939. június 11-én Antoni Brúnó kőművesmester, nagykereskedő ipartestületi elnöksége idején. Az ipartestület tagságát felkértük, támogassák a felújítási munkákat, akár anyagilag, akár munkájukkal. Ugyanakkor a tagság felé történt felkérés alapján a véleményükre is kíváncsiak voltunk, mint Banyár Tamás, az ipartestület titkára elmondta, a korabeli képek és a jövőbeli állapot között viszont lesz egy lényeges eltérés: az ötvenes években ismeretlen okból elbontották a lépcsőház bástyaszerű felső szintjét. Ugyan most fontolgatták ennek visszaépítését, de végül lemondtak róla. 

Az emeletet elsősorban, bérleményként kívánják hasznosítani és egyben adnák ki irodának. A 200 négyzetméteres terület mellé zárt parkolókat is kínálnak.

A szeptemberi megnyitóra be is fejeződött az épület kivitelezése, a homlokzat színezése mellett a belső munkákat is tető alá hozta az Ipartestület és tagsága.


Az avatási ünnepség előtt A Kühne fúvószenekar zenéje fogadta a meghívott vendégeket, ezután Winkler Károly az Ipartestület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Elnök Úr beszéde után Szabóné Papp Zsuzsanna avatta be a megjelenteket az Iparos Székház történetébe, egészen mostanáig. 

Ezután Dr. Nagy István Agrárminiszter - Országgyűlési képviselő, Széles Sándor, Gy-M-S Megyei Kormánymegbízott, Németh László, az IPOSZ Elnöke, Németh Zoltán, a Gy-M-S Megyei Közgyűlés Elnöke, Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár Polgármestere, Dr. Pető Péter, a Gy-M-S Megyei Közgyűlés Alelnöke, és Sallai Péter altábornagy, a Gy-M-S Megyei Katasztrófavédelem Igazgatója mondta el köszöntőjét. A köszöntők után Kiss Miklós, evangélikus lelkész, Csáfordi Julianna, református lelkipásztor asszony, és Nyeste Pál, katolikus piarista atya adott áldást a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület felújított otthonára. 

 

A székház megszentelése után, az Iparos Székház felújításában részt vett iparosok, szakemberek és támogatók elismerése következett, majd ezzel a rendezvény protokolláris részének lezárását vacsora követte, ahol a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület vendégül látta a szép számmal megjelent meghívott vendégeket.

A jóízű vacsora elfogyasztása után a hajnalig tartó közös ünneplés következett, ahol a szanyi

Greznár Zoltán és Cigányzenekara, a Levéli Harmonika zenekar, és különböző mosonmagyaróvári zenekarok gondoskodtak a jó hangulatról.


Az Iparos Székház jövőbeni hasznosítását ipartestületünk, a jelen és a jövő iparosságának szolgálatába kívánja állítani oly módon, hogy az ügyvitelen túl az ingatlan egésze a Magyar szakember képzés otthona legyen, az alapító iparos elődök tevékeny emlékének méltó ápolásával és annak továbbadásával.

A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület a székházépület felújítását, az iparos társadalom és a tenni akaró segítőkész támogatók összefogásával elvégezte, követve alapító elődei dicső példáját.


Ugyanakkor gyűjtjük az iparos ereklyéket is, ugyanis a különféle mesterségekhez – szakmákhoz kötődő, esetleg a ma már nem használatos kéziszerszámokat - eszközöket és egyéb az iparosság múltját és jelenét képező dokumentumokat is ki szeretnénk állítani, egy állandó tárlat keretében az Iparos Székház nagytermében, a tárgyalóteremben – emelte ki Banyár Tamás titkár. 


Az Iparos Székház számunkra nemcsak egy épület. 

 

Eltökélt szándékunk, hogy létrehozzunk a Mosonmagyaróvár és környéke iparosai számára egy méltó otthont, amely a jelen és a jövő szakemberei számára a nívós szakmai képzés támogatását, a szakterületükön történő fejlődés lehetőségét biztosítja.

Azáltal, ahogy elődeink a székház alapkövének letételével az iparosok otthonát teremtették meg, a jelen iparossága az örökül kapott székháza méltó felújításával, elődeink nyomán a jövő nemzedékének egy biztos pontot, stabil alapokat kíván adni.


Külön megköszönjük, azoknak a Kedves támogatóknak (magánszemélyeknek – egyéni vállalkozóknak – Kft.-nek – önkormányzatoknak) az anyagi hozzájárulását, akik az Iparos Székház felújításához, téglajegy vásárlásával járultak hozzá. 


Még várjuk a jövőben is a téglajegyek vásárlóit, hogy csatlakozzanak a további munkálatok kivitelezésének megvalósításához, hiszen a fő- és melléképület felújításán túl az udvari terület rendezését, parkosítását, parkolók kialakítását, nyári rendezvénypavilon felépítését is meg kívánjuk valósítani. 

 

Ehhez kérjük az Önök segítségét, támogatását.


A téglajegy vásárlása adománynak minősül, kérésre igazolást küldünk, 

amely az adóalap terhére elszámolható.

 

A téglajegyek címletei:

Bronz téglajegy         –    5 000 Ft.

Ezüst téglajegy         –       10 000 Ft.

Arany téglajegy         –    50 000 Ft.

Smaragd téglajegy –     100 000 Ft.

Rubin Téglajegy         –     500 000 Ft.

Gyémánt Téglajegy –  1 000 000 Ft.


A téglajegy ára (értéke) a „Segédlevél közhasznú Alapítvány”, 

„Téglajegyek a Székházért” alszámlára utalható át, illetve fizethető be.

Számlavezető pénzintézmény: Duna Takarékbank Zrt.

Bank Számlaszám: 58600252-16902286


Kérjük, a tisztelt téglajegy vásárlókat, hogy banki átutalással történt vásárlás estén, 

a téglajegy és az igazolás kézbesítése céljából a postázási címet feltüntetni szíveskedjenek. Mindenki, aki támogatásával hozzájárul a felújítás jövőbeni alapjához, bekerül az 

„Iparos Székház újjáépítéséért” elnevezésű albumba, amelyet folyamatosan vezetünk és a felújított épület ünnepélyes átadásakor hozunk nyilvánosságra. A Téglajegy vásárlás dokumentálása a Téglajegy regisztrációs listán történik, a hozzájárulók nevével és a befizetett összeg feltüntetésével együtt, amely az átláthatóság jegyében mindenki számára hozzáférhető lesz az Ipartestületünk honlapján. Mindazok számára, akik nem szeretnének szerepelni a nyilvános listán, Ipartestületünk természetesen biztosítja az anonimitást. Az alapítvány az ide vonatkozó jogszabályoknak megfelelően adja ki a befizetésről szóló igazolást.


Személyes érdeklődés és a téglajegy készpénzel történő vásárlásának lehetősége, 

telefonos időpont egyeztetés alapján a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elérhetőségein, illetve személyesen az irodájában:


Winkler Károly

elnök

mobil: +36 30/227-89-99


Banyár Tamás 

 titkár

tel: +36 96/215-987

mobil: +36 20/629-75-25

e-mail: ipartestulet@movip.hu

web: www.movip.hu

facebook: Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület

cím: 9200. Mosonmagyaróvár, Szent Imre utca 3.

 

 


Iparos kereső

Keressen Mosonmagyaróvár és vidéke iparosai között

Kiemelt tartalmak


A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület kitartó és következetes munkájának, az iparosságot jellemző céltudatosságának köszönhetően a 2017 november 10-én megrendezett „Iparos Székház Birtokbavételi Ünnepségen” visszakapta az iparos elődök által felépített székházát. A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület a székházépület és ingatlanának felújítását saját erőből megkezdte, követve alapító elődei dicső példáját, és eme cél megvalósításáért felkérte tagságát és pártolóit, hogy csatlakozzanak a felújítás megvalósításához...


Felhívás

2019.07.15.

Kedves Iparosok! A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület a következő felhívással, kéréssel fordul hozzátok!


 Ezúton is tisztelettel meghívjuk Önt, Önöket a felújított Iparos Székház ünnepélyes átadására...


Tájékoztatás

2019.05.22.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület irodája 2019.05.23. és 2019. 05.29. között zárva tart.


Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!


2019. március 16-án (szombaton) megkezdődött az Iparos Székház felújítás következő munkafolyamatának előkészítése az épület körüli állványzat megépítésével...


  A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület 2019. április 05-én 17.00 órakor tartja éves rendes közgyűlését.


  Az SZJA 1%-ának kérése, jótékonysági céllal a "Segédlevél Közhasznú Alapítvány" javára...


TÁJÉKOZTATÁS

2019.02.11.

 A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestületének központi ügyintézési helye és címe 2019. januártól megváltozott.