MOSONMAGYARÓVÁR ÉS VIDÉKE IPARTESTÜLET

Hírek

A Moson vármegye Iparosa Díj 2015 Év iparosa kategória díj nyertese: Horváth István szobafestő mester

2016.09.16.

A mosonszolnoki Horváth Istvánt már egészen kisgyermek kora óta a festő szakma érdekelte és már akkor tudta, hogy szobafestő lesz. Az elhatározást tettek is követték az elkövetkezendő évtizedekben, így az iskolák elvégzését követően, valóban kiváló szakember vált belőle. 

A falujában már tanulóként is dolgozott házaknál és a  Hunyadi Mátyás Szakmunkásképző Intézet  elvégzése után is vállalt helyben festési munkálatokat. A GYÁÉV-nél töltött néhány évet követően, 1992 ben saját lábára állt és egyéni vállalkozóként kereste és találta meg a  boldogulását és  helyét a szakmában... 

A mosonszolnoki Horváth Istvánt már egészen kisgyermek kora óta a festő szakma érdekelte és már akkor tudta, hogy szobafestő lesz. Az elhatározást tettek is követték az elkövetkezendő évtizedekben, így az iskolák elvégzését követően, valóban kiváló szakember vált belőle. 

A falujában már tanulóként is dolgozott házaknál és a  Hunyadi Mátyás Szakmunkásképző Intézet  elvégzése után is vállalt helyben festési munkálatokat. A GYÁÉV-nél töltött néhány évet követően, 1992 ben saját lábára állt és egyéni vállalkozóként kereste és találta meg a  boldogulását és  helyét a szakmában. 
Egyéni vállalkozóként számos megbízást kapott Mosonszolnokon és a környező településeken magánszemélyektől, vállalkozásoktól és önkormányzatoktól egyaránt pl.Várbalogi Művelődési ház, Újrónafői Önkormányzat, Enesei fűrésztelep. Az elmúlt két év referenciái közé tartozik többek között a  mosonszolnoki könyvtár teljes festése, a helyi művelődési ház előcsarnokának, az óvoda folyosójának és vizesblokkjának, az iskola irodáinak, tantermeinek festési munkálatai, a sportcsarnok teljes kifestése,a Lövész Klub épületének felújítása, de a  helyi B O S gyárban is már két évtizede végez felújítási munkálatokat. 
A szakmai fejlődése érdekében több szakirányú rendezvényen, bemutatón vett részt.  
A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület tagja 2006 óta, aktívan segíti a testület munkáját.
2008 januárjában mestervizsgát tett és az aktív szakmai munka elismeréseként, 
 2015 májusában ezüstkoszorús mesteri címet kapott.
Horváth István munkája mellett támogatói tevékenysége is kiemelkedő. Így például a helyi iskola és óvoda által szervezett rendezvényeket, bálokat, sportegyesületet, tombolatárgyakkal, a mosonszolnoki vöröskereszt szervezetet adománnyal, segítette. A római katolikus templom melletti Szűzanya szobor teljes felújítását is elvégezte.
A díjazott a jövőben is szeretné eddigi megbízásait megtartani és általuk újakat szerezni. Lehetőségeihez mérten továbbra is támogatni kívánja a helyi intézményeket, civil szervezeteket. Tervei közt szerepel a helyi templomban a felázott falak felújítása is.