MOSONMAGYARÓVÁR ÉS VIDÉKE IPARTESTÜLET

Galéria

Iparos Fórum 2016.09.06. Mosonszolnok

MOSOMAGYARÓVÁR ÉS VIDÉKE IPARTESTÜLET KIHELYEZETT ÜLÉSE - IPAROS FÓRUM MOSONSZOLNOK 2016. 09. 06. 

 

ÖSSZEFOGLALÓ

 

 

Török Sándor Mosonszolnok Község polgármestere

Köszöntötte az Ipartestület elnökségét és az Iparosfórum résztvevőit. Mosonszolnok községben 168 vállalkozó van jelenleg, többségében mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozások, őstermelők, a legjelentősebb ipari beruházók a BOS és az SMR Hungary Kft. Jelenleg 14 vállalkozás rendelkezik mosonszolnoki telephellyel és 21 szolgáltatással, kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás segíti az itt élők mindennapjait. Fontos problémája a községnek, hogy nem tudnak belterületté beemelni a környezetükben lévő külterületeket, így nincs mód további telephelyek létesítésére.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy  a 2015 év Moson vármegye Iparosa  díjat Horváth István mosonszolnoki festő mester érdemelte ki. További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk.

 

Winkler Károly Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület Elnöke

Fontosabb kisvállalkozások a települések mindennapi életében a helyi életvitel segítői és szolgáltatási szektor velejárói.  A hivatalok részéről fontos lenne az emberséges megközelítés, az iparosság ellenőrzése kapcsán, a figyelemfelkeltés és előre figyelmeztetés lehetőségét kérik. A helyi polgármesteri hivatal segítségét kéri a mosonszolnoki mesteremberek ügyeinek gyorsabb, hatékonyabb ügyintézésében.

 

Horváth Péter Iparbiztonsági Felügyelő

A mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség részéről tartott előadást az ADR előírások változásairól. Az ADR (veszélyes áruk nemzetközi szállításáról szóló európai megállapodás). A veszélyes áruk szállításával kapcsolatos feladatok, előírások tájékoztatója hangzott el, fontos hogy minden szállítmányra készüljön el az ahhoz szükséges veszélyességi adatlap, csomagolási és bárcázási szabályzat.

 

Dankó Balázs az aktuális tűzvédelmi szabályozás követelményeiről és szakvizsga követelményekről tartott előadást.

 

Tóth Ferenc villamosmérnök

Kábelbarát Mérnöki Iroda vezetője a vállalkozások villamos biztonság technikai felülvizsgálatáról tartott szakmai előadást. A felülvizsgálati időzítésekről, jegyzőkönyvek meglétéről és ellenőrzéskori bemutatásáról tartott előadást a jelenlévőknek. Különös hangsúlyt fektetett a használatba vétel előtti, az érintésvédelmi, a tűzvédelmi szabványossági,  a villámvédelmi,  és a leggyakoribb ellenőrzés alá vont villanyos kéziszerszámok felülvizsgálatával kapcsolatos előírásokra.

 

Tuba Szabolcs

A Segédlevél Közhasznú Alapítvány beszámolója.

Az alapítványt 5 évvel ezelőtt alapította a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület.

Az alapítvány célja a hátrányos helyzetű, szakképzésben részt vevő diákok támogatása.

„Gyűjtünk, közvetítünk, adományozunk, támogatást nyújtunk.” Az alapítvány bevételének nagy része  az évente megrendezésre kerülő adventi vásár ideje alatt értékesített forralt bor, szendvics bevételéből származik, az adó 1%-os felajánlása is segíti az alapítvány anyagi fedezetét. 2016 évben a Hunyadi iskolát 500.000 Ft, a Haller iskolát 300.000 Ft értékben támogattuk eszköz adománnyal, véleményünk szerint a jövőbeni befektetés segítheti a szakemberhiány megszüntetését is.

Fontos feladatunk, hogy a környező falvak általános iskoláinak végzős diákjait megismertethessük a szakmákkal, és felkeltsük az érdeklődésüket a pályaválasztási orientáció során.